Aan de slag met Pretex®

Pretex® is de veelzijdige decoratie-/textielverharder voor huis en tuin. Pretex® is een milieuvriendelijke vloeistof op waterbasis.
In deze gebruiksaanwijzing leggen wij u uit hoe u het kan gebruiken en wat voor mogelijkheden Pretex® u allemaal te bieden heeft.
Met Pretex® kun je vele materialen bewerken zoals papier, karton, garen, wol, textiel, pluche, hout, styropor, steen, gips, zand, zelfhardende klei, keramiek, (ongeverfd) leer, beton, rubber, enz.
Pretex® hecht niet aan (hard) plastic.

Kleuren:

Pretex® is te verkrijgen in de kleuren; antraciet, wit, koper en transparant.
Antraciet en wit zijn dekkende kleuren en drogen mat op. Koper is semitransparant en heeft een lichte glans na droging. Transparant heeft een drogingsproces waarbij het na aanbrengen wit, tijdens het droogproces lichtblauw en na volledige droging transparant wordt en glanst. Pretex® is te mengen met pigmentpoeder of acrylverf om uw persoonlijke kleur samen te stellen. Voor het kleuren van Pretex® met pigmentpoeder is het raadzaam om het pigmentpoeder eerst op te lossen een kleine hoeveelheid water. Pretex® laat zich goed laat mengen met water. Pretex® is na droging overschilderbaar met iedere gewenste verf.

Beschikbaar in:

Alle kleuren Pretex® zijn beschikbaar in 500 ml, 1000 ml en 5000 ml.
500 en 1000 ml verpakking is een wijde hals fles waardoor er rechtstreeks vanuit de fles gewerkt kan worden. 5000 ml wordt in een jerrycan aangeboden zodat het makkelijk uit te gieten is en goed te bewaren.

Verwerken:

Breng Pretex® aan met een kwast op de gewenste ondergrond. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is zodat er een gesloten systeem ontstaat. Pretex® wordt dan een film om het product heen zodat het beschermd is tegen water, weer en wind.

Creaties gemaakt van een frame bedekt met aluminiumfolie worden bewerkt en bedekt met Decopapier (handgeschept papier), stroken katoen of windsels. Decopapier is te verkrijgen in verschillende structuren en kleuren via de webshop www.pretex.nl. Scheur de scherpe snijranden van het papier af zodat er een rafelige kant ontstaat. Deze rand vloeit over (met verwerking van Pretex®) in het werkstuk, een scherpe snijrand ziet u altijd terug. Scheur het Decopapier in stukjes. Bewerk het (volledig) aan beide zijden met Pretex® en druk het (overlappend) op het werkstuk. Werk van boven naar beneden zodat u goed kan zien of alles bedekt is. Voor een extra glad resultaat het werkstuk na bewerking met Decopapier nogmaals inmasseren met Pretex®.

Voor een gehaakte creatie is het van belang dat de stof/garen goed doordrenkt is met de Pretex®. Onderdompelen en daarna nastrijken met een kwast is het beste. Mocht dit niet lukken dan kunt u het aan beide zijden verven. Alles goed raken is het belangrijkste. Het moet als een film om de stof heen zitten zodat het beschermd is tegen vocht. Er mogen geen druppels of dikke lagen achter blijven (deze blijven zichtbaar). Het werkstuk moet goed uitharden in de juiste vorm (evt plastic/aluminiumfolie/luchtzakjes/o.i.d. gebruiken om de vorm te behouden).

Oude kleding, kinderkleertjes e.d. (bij voorkeur absorberende materialen) onderdompelen in de Pretex®, uitwringen, draperen en met de kwast nastrijken. Eerst binnenste buiten onderdompelen en uitwringen en daarna het proces herhalen met de juiste zijde boven.

Drogen:

Pretex® is een sneldrogend product. Het kan aan de lucht drogen of u kunt het droogproces versnellen door een warmtebron zoals bijvoorbeeld een föhn. Als eerste droogt de toplaag waardoor het werkstuk direct te bewerken is met bijvoorbeeld acrylverf. Door deze snelle droging is het mogelijk om een heel werkstuk in één dag volledig af te maken.

Het volledige uitharden heeft meer tijd nodig.

Indien u een creatie met meerdere lagen stof maakt dan duurt het langer voordat het door en door droog is. U kunt een dergelijk werkstuk het beste vier weken bij kamertemperatuur laten uitharden.

Een frame bewerkt met folie en Decopapier heeft een week binnen op kamertemperatuur nodig om volledig uit te harden.

Een haakwerk moet, minimaal twee weken bij kamertemperatuur, uitharden in de juiste vorm (evt. plastic/aluminiumfolie/luchtzakjes/ o.i.d. gebruiken om de vorm te behouden).

Pretex® transparant is wit tijdens het aanbrengen, lichtblauw tijdens het droogproces, wordt daarna mat en na volledig uitharden transparant en licht glanzend waardoor de kleuren van de ondergrond optimaal tot hun recht komen.

 

Buiten:

Werkstukken bewerkt met Pretex® kunnen na volledig uitharding (één tot vier weken) zonder toevoegingen naar buiten en zijn (indien goed bewerkt) beschermd tegen water en alle weersomstandigheden.

Indien u het werkstuk bewerkt heeft met een acrylverf of andere kleuring kunt u het behandelen met Pretex® paintaddition of een vernis om de gewenste kleur te behouden.

Mocht de creatie na enige jaren teruglopen of beschadigen dan kunt u het bijwerken met Pretex® en opnieuw kleuren. Indien het werkstuk behandeld is met vernis, eerst opschuren.

Denkt u aan de droogtijd na herstellen!

 

Bescherming:

Gebruik tijdens het werken met Pretex® wegwerphandschoenen om uw handen te beschermen. Draag oude kleding of bescherm uw kleding tegen vlekken.
Indien Pretex® terecht is gekomen op de kleding, direct uitspoelen met handzeep en warm water. Gedroogde Pretex® is niet meer te verwijderen.

Gereedschap reinigen met warm water.

Bewaren:

Pretex® bewaren op kamertemperatuur in de gesloten originele verpakking. Indien deze instructies opgevolgd zijn kunt u het jaren bewaren.
Bedorven Pretex® herkent u aan de geur. Indien het een rottende geur heeft is de Pretex® niet meer te gebruiken.

 

Pretex bestellen